Voor Patiënten
Erfelijke aanleg voor kanker is zeldzaam. De meeste artsen hebben daarom weinig ervaring met erfelijke kanker. De meeste kennis is aanwezig in de acht Nederlandse genetische centra, waar de klinisch geneticus vaststelt of de kanker erfelijk is. Om deze diagnose te kunnen stellen worden veel gegevens verzameld over de patiënt, familie, tumor en DNA. De genetische centra hebben gegevens van duizenden patiënten met erfelijke aanleg voor kanker. Echter, omdat deze informatie verdeeld en verspreid is in de verschillende centra is het zeer moeilijk om onderzoek te doen naar erfelijke kanker.
Met NESTOR bouwen we een onderzoeksinfrastructuur die de informatie die nu in de verschillende centra ligt overzichtelijk gaat bundelen. Hierdoor verzamelen we veel informatie over erfelijke kanker met eerbiediging van de privacy van de patiënt.
Waarom is NESTOR zo belangrijk?
Ongeveer 1 op de 60 patiënten met kanker heeft een erfelijke variant. Dat betekent dat er een hoge kans is op een tweede kanker en dezelfde erfelijke aanleg bij familieleden.
Wanneer bekend is dat iemand een erfelijk verhoogd risico op kanker heeft, kun je daar vaak iets mee doen. Voorkomen dat die persoon kanker krijgt, of goed in de gaten houden, zodat je de ziekte op tijd ontdekt. Ook kunnen eventueel de behandeling en follow-up worden aangepast. Maar het probleem is; We komen er vaak nog veel te laat achter dat iemand een erfelijke aanleg voor kanker heeft.
Voor vrijwel al het onderzoek naar erfelijke kanker geldt dat er gegevens van meer patiënten nodig zijn dan die die in een enkel genetisch centrum behandeld worden. Als je alle kennis echt goed wil benutten, moet je zorgen dat alle experts gaan samenwerken. Dat is wat NESTOR doet.
Door samen te werken met alle genetische centra kunnen we de beschikbare patiëntgegevens bij elkaar brengen die nodig zijn voor onderzoek. Met NESTOR kunnen we de gegevens die nodig zijn voor onderzoek verzamelen, bundelen en zo beter en completer terugvinden.
Deelname aan NESTOR

Als u bekend bent met een erfelijke aanleg voor een verhoogd risico op kanker zult u worden benaderd door het genetisch centrum waar u gediagnosticeerd werd. Zij zullen verder uitleg geven over het project en u ook informeren over de deelname. Nadat u goed bent geïnformeerd en u wilt graag deelnemen aan Nestor, kunt u dit aangeven door een toestemmingsformulier (informed consent) te ondertekenen. Dit formulier bevestigt dat u de doelstellingen van het register en het gebruik van uw gegevens begrijpt en dat u hiermee akkoord gaat. Ook als u niet wilt deelnemen kan u dit op het formulier aangeven.